Protest u Atini protiv sporazuma sa Makedonijom

Svijet

U Atini je danas, ispred zgrade grčkog parlamenta, počeo protest protiv Prespanskog sporazuma o promjeni imena Makedonije, a već na početku okupljanja došlo je do sukoba između demonstanata i policije, koja ih je suzavcem rastjerala sa stepeništa na ulazu u parlament.

 

Okupljenima se obratio bivši grčki premijer Antonis Samaras, s riječima: “Protestujemo radi onog za šta znamo da je pravedno”, prenosi “Katimerini”, podsjećajući da Samaras oduvek zastupa “tvrd” stav u pogledu imena Makedonije.

 

Organizatori su se nadali da će broj demonstranata danas premašiti 600.000, ali je za sada njihov broj manji, prenosi grčki list.

 

Organizatori su najavili da će 3.000 autobusa doputovati iz sjeverne Grčke, ali je policija nešto poslije 14:00 sati saopštila da je samo 300 autobusa na putu ka Atini.

 

Još 60 autobusa se ka grčkoj prijestonici kreće iz pravca Peloponeza, navodi “Katimerini” pozivajući se na informacije sa rampi za naplatu putarine.

 

Demonstranti su se danas okupili ispred zgrade grčkog parlamenta za koji se očekuje da sutra počne raspravu o ratifikaciji i da do petka glasa o tome, prenosi AP.

 

Oni protestuju zbog Prespanskog sporazuma koji su Grčka i Makedonija potigle u junu prošle godine, a koji iziskuje da bivša jugoslovenska republika promijeni ime u Sjeverna Makedonija, a da zauzvrat Grčka više ne postavlja prepreke na putu te zemlje ka pridruživanju NATO-u.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *