“Žuti prsluci” ponovo na ulicama

Svijet

I ove subote pokret “Žuti prsluci” izašli su na ulice nekoliko gradova, mada u daleko manjem broju nego što je to bio slučaj na prethodnim okupljanjima. Današnji protest 11. je po redu.

 

Kao i svake subote, “Žuti prsluci” se okupljaju kod Trijumfalne kapije u Parizu. Broj okupljenih nije poznat, ali je sudeći po snimcima i fotografijama, ove subote manji broj ljudi izašao na ulice. Ponovo su viđene brojne parole protiv predsjednika Francuske Emanuela Makrona, a na jednom od zapaženijih transparenata pisalo je: “Kralj Makron pravi svoj šou, mi se borimo”.

 

“Žuti prsluci” su za danas najavili četiri skupa na različitima mjestima u Parizu. Pokret je pozvao u Parizu na skupove koje je nazvao “žuta noć” od 17.00 do 22.00. Slični skupovi su najavljeni u Bordou, Monpeljeu i Tuluzu.

 

“Žuti prsluci” izašli su i na ulice Strazbura.

 

U luci Ruan na sjeverozapadu Francuske, deomnstranti takođe su izašli na ulice, a neke nezvanične procjene govore da ih je oko 800.

 

U Kanu su demonstranti takođe izašli na ulice, a kako prenose lokalni mediji, tokom šetnje pjevali su “Mi smo tu”.

 

U gradu Le Man zabilježena je i jedna zanimljiva scena. “Žuti prsluci” su masovno ušetali u supermarket i mirno prošetali između rafova.

 

Iako na današnjim protestima, za sada nema incidenata, pojedini vlasnici lokala, ali i prodavnice i banke, zaštitile su izloge.
Ipak, najavljeno je da će pripadnici snaga bezbjednosti ove subote prvi put biti opremljeni kontroverznim odbrambenim pištoljima “feš bol” (flash ball) i malim takozvanim “interventnim kamerama” vezanim za pojas kako bi snimali incidente na licu mjesta.

 

Društvenim mrežama počeli su da kruže i snimci redova ispred bankomata. Pokret “Žuti prsluci” pozvao je svoje pristalice na povlačenje novca iz banaka, sa cilje da “sruši bankarski sistem”.

 

Prije nekoliko dana saopšteno je i da će “Žuti prsluci” predložiti svoje kandidate na predstojećim izborima za Evropski parlament, a pojedine ankete ukazuju da bi mogli da osvoje i 13 odsto.

 

(Blic)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *