Evropski parlament priznao Guaidoa za privremenog predsjednika Venecuele

Svijet

Evropski parlament priznao je u četvrtak venecuelanskog samoproglašenog vršitelja dužnosti predsjednika Juana Guaidoa kao de facto predsjednika države, što je simbolična gesta za koju zastupnici kažu da je poduzeta u svrhu pritiska na predsjednika Nicolasa Madura.

 

Zastupnici EU donijeli su neobavezujuću rezoluciju po kojoj priznaju Guaidoa za vršitelja dužnosti predsjednika i pozvali sve članice da slijede njihov primjer.

 

“Možemo iz Evrope pomoći promjenama u Venezueli te objaviti da tirani nikada neće prigrliti ni jednu demokratsku ideju”, rekao je španski zastupnik desnog centra Esteban Gonzalez Pons.

 

Zastupnici su pozvali šeficu evropske diplomacije Federicu Mogherini i “države članice da usvoje čvrst i jedinstven stav i priznaju Juana Guaidoa kao jedinog legitimnog prelaznog predsjednika države”, kaže se u rezoluciji koja je usvojena na plenarnoj sjednici u Briselu.

 

On bi trebao biti na funkciji, smatraju europarlamentarci, do “održavanja novih slobodnih, transparentnih i vjerodostojnih izbora”, naglasili su.

 

U rezoluciji, EP “snažno osuđuje brutalnu represiju i nasilje, gdje je bilo mrtvih i ranjenih” i traži od “venecuelskih vlasti da okončaju svaku vrstu kršenja ljudskih prava”.

 

Predsjednik skupštine i oporbeni vođa Guaido proglasio se za privremenog predsjednika 23. januara.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *