Martel: Četiri od pet sveštenika u Vatikanu su homoseksualci

Svijet

Čak 80 odsto sveštenika u Vatikanu su homoseksualci, iako ne i nužno seksualno aktivni, tvrdi se u novoj knjizi francuskog autora Frederika Martela, koja će biti objavljena naredne sedmice, piše “Gardijan”.

 

U knjizi “Orman Vatikana” (Closet of the Vatican) se navodi da su neki od najistaknutijih sveštenika Katoličke crkve, koji su žestoko napadali homoseksualnost, i sami homoseksualci.

 

Na 570 strana autor, koji je proveo četiri godine istražujući tu temu, predstavlja nevjerovatne razmjere korupcije i hipokrizije u samom srcu Vatikana, objavio je britanski izdavač “Blumsberi”.

 

Knjiza se prevodi na osam jezika u 20 zemalja, a objavljivanje će se podudariti sa prvim danOM konferencije 20. februara u Vatikanu o seksualnom zlostavljanju, na koju su pozvani svi biskupi.

 

Martel, bivši savjetnik u francuskoj Vladi, uradio je 1.500 intervjua tokom istraživanja, uključujući 41 kardinala, 52 biskupa i monsinjora, 45 papskih ambasadora ili diplomatskih zvaničnika.

 

U knjizi autor navodi da je postojalo nepisano pravilo da što je više sveštenik zastupao homofobne stavove, bile su veće šanse da je homoseksualac.

 

Martel navodi da je pokojni kolumbijski kardinal Alfonso Lopez Truhiljo, koji je bio na višoj dužnosti u Vatikanu, bio žestok branilac crkvenog učenja o homoseksualnosti i kontracepciji, dok je u isto vrijeme koristio usluge muških prostitutki.

 

Autor kaže da su neki sveštenici prihvatili svoju seksualnost i nisu ni pokušavali da sakriju svoje veze, ali su drugi tragali za seksualnim vezama visokog rizika, dok su neki sve negirali.

 

Iako se u knjizi ne povezuju homoseksualnost sa seksualnim zlostavljanjem djece, Martel opisuje tajnu kulturu među sveštenicima koja stvara uslove u kojima nema suočavanja sa zlostavljanjem.

 

Kompanija “Blumsberi” saopštila je u promotivnom materijalu da knjiga otkriva tajne o celibatu, mizogoniji i zavjeri protiv pape Franje. Knjiga, takođe, otkriva “svešteničku kulturu tajne, koja počinje od samog ulaska Crkvu”, piše “Gardijan”.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *