Demonstracije u Albaniji zbog korumpirane vlasti

Svijet

Više hiljada pristalica albanske opozicije sukobilo se danas u Tirani sa policijom tokom antivladinih protesta zbog, kako navode, korumpirane i neefikasne vlasti.

 

Oni traže od albanskih zvaničnika da podnesu ostavke i raspišu prijevremene izbore.

 

Demonstranti, koje predvode pristalice Demokratske partije, probile su policijski kordon u nastojanju da uđu u zgradu Vlade.

 

Pristalice opozicije bacale su Molotovljeve koktele i baklje na zgradu Vlade, nakon čega su pokušali da unište ulazna vrata.

 

Policija je ispalila suzavac na demonstrante koji su metalnim šipkama pokušali da razbiju vrata.

 

Više stotina policajaca obezbjeđuje sve veće zgrade administracije.

 

Amerika, EU i druge međunarodne opozicije pozvale su opoziciju da održe miran miting.

 

Na samom početku protesta protiv vlade premijera Edija Rame, policija je preduzela gotovo drastične mjere obezbjeđenja, što je, navodi se, isprovociralo okupljene građane.

 

Kordon policije bio je u funkciji obezbjeđenja sjedišta vlade.

 

Inače, početak okupljanja lider DP Ljuljzim Baša i bivši predsjednik Salji Beriša simbolično su sjeli na trotoar isped zgrade vlade, dok su ih učesnici protesta okružili.

 

Beriša se na kratko obratio prisutnima i zatražio da Rama bude uhapšen.

 

Predsjednik Albanije Iljir Meta pozvao je predstavnike opozicije koji protestuju ispred sjedišta vlade u Tirani i pripadnike policije na uzdržanost i smanjenje tenzija, prenio je portal ABCnjuz.

 

– Svako mora biti uzdržan prema svakome da bi se izbjegli sukobi i nasilje. Građani imaju pravo da protestuju, ali institucije moraju da se poštuju – poručio je Meta, saopšteno je iz njegovog kabinet.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *