Makron ponovo pozvao na jačanje Evrope

Svijet

Francuski predsjednik Emanuel Makron ponovio je danas svoj poziv za jačanje Evrope tokom obraćanja članovima evropske obavještajne agencije, koji su se okupili u Parizu zbog formiranja novog tijela s ciljem razmjene iskustava i stavova.

 

Govoreći nakon što je svoje stavove prethodno iznio u kolumni objavljenoj u svih 28 država članica EU, Makron je rekao da vjeruje da Evropa “umire od onih koji su se, na neki način, odrekli održavanja te evropske težnje”, prenijela je agencija AP.

 

Francuski predsjednik rekao je da evropske zemlje nemaju drugi izbor nego da udruže snage ako ne žele da zavise sutra od obavještajnih podataka SAD, Kine ili Rusije.

 

Novo tijelo, evropski obavještajni koledž, pokrenuto je na Makronovu inicijativu s prevashodnim ciljem efikasnije borbe protiv terorizma i sajber kriminala u Evropi.

 

U autorskom tekstu Makron je predložio niz reformi kako bi se osigurala budućnost Evropske unije, a prijedlog o “evropskoj renesansi” francuski predsjednik uputio je direktno građanima Evrope otvorenim pismom objavljenim u novinama u svih 28 država članica EU.

 

On je EU opisao ne samo kao ekonomsko tržište već kao “projekat”, te istakao da bi EU trebalo da napiše novi sporazum o odbrani i bezbjednosti i da osnuje evropski bezbjednosti savjet, koji bi uključio i Veliku Britaniju.

 

Makron predlaže i formiranje agencije koja bi štitila Uniju od sajber napada i zalaže se za uvođenje zabrane stranim silama da finansiraju evropske političke partije.

 

Makron je naveo i da bi oni koji žele da uđu u bezvizni šengenski prostor trebalo da prihvate i strožu kontrolu spoljnih granica i zajedničku politiku azila za migrante.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *