Putin i Erdogan zagovaraju mirovne pregovore o Siriji

Svijet

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da bi sljedeća faza za Siriju bila “prekid vatre na cijeloj teritoriji”, dok je u Alepu u toku evakuacija stanovništva i pobunjenika.

-Vodimo intenzivne pregovore sa predstavnicima oružane opozicije, i to zahvaljujući posredovanju Turske, rekao je Putin u Tokiju. Putin je rekao da se u telefonskom razgovoru sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom radi na pokretanju nove runde mirovnih pregovora sirijske vlade i opozicije.

Pregovori će biti održani u glavnom gradu Kazahstana, Astani, naveo je ruski predsjednik na konferenciji za novinare u Tokiju.

Nije poznato da li će sirijska opozicija koju podržava Zapad prihvatiti lokaciju mirovnih pregovora sa vladom predsjednika Sirije Bašara Asada.

Putin boravi u dvodnevnoj poseti Tokiju gde sa japanskim premijerom Šinzom Abeom razgovara o teritorijalnom sporu Rusije i Japana.

Astana je bila mesto ranijih susreta predstavnika režima iz Damaska i predstavnika onih dijelova opozicije sa kojima vlasti prihvataju dijalog.

U najvećem sirijskom gradu Alepu juče je počela evakuacija civila i stanovništa u okviru prekida vatre u ratu koji su odobrile Rusija i Turska.

Oko 50.000 ljudi, uglavnom civila, i dalje je blokirano u istočnom Alepu u Siriji, izjavili su sinoć u Parizu specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura i šef francuske diplomatije Žan-Mark Ero. Turska je saopštila da u Alepu ima od 80.000 do 100.000 civila.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *