Austrija zabranjuje misu u Blajburgu

Svijet

Austrija je od prošle godine počela pojačano kritički da se odnosi prema skupu u Blajburgu, na inicijativu nekoliko austrijskih poslanika Evropskog parlamenta. Navode da manifestacija na Lojbaškom polju pored Blajburga šteti ugledu Katoličke crkve.

 

Koruška Katolička crkva odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Blajburga zbog toga, kako navode, jer se ova misa “politički instrumentalizuje”, saopštila je u petak tamošnja Katolička crkva.

 

“Misa na polju pored Blajburga postala je dio manifestacije koja se politički instrumentalizuje i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju istorije”, navodi se u pismu koje je potpisao sekretar biskupije u Klangenfurtu monisnjor Engelbert Gugenberger.

 

Kako se dalje navodi u saopštenju, odluka o uskraćivanju dozvole za održavanje mise pored Blajburga, koja je trebalo da bude održana 18. maja ove godine, donesena je nakon temeljne analize skupa 2018. godine, kao i brojnih razgovora između predstavnika austrijske i hrvatske biskupske konferencije.

 

“Analiza mise 2018. je pokazala kako uslovi za davanje dozvole, koje je prije toga postavio biskup Šavrc, u najvećoj mjeri nisu ispunjeni ili nisu mogli biti ispunjeni”, istakli su u saopštenju, prenosi “Avaz”.

 

Iako se skup održava na privatnom posjedu, održavanje mise zahtijeva dozvolu nadležne Katoličke crkve u Koruškoj.

 

Nedavno je stupio na snagu i zakon koji zabranjuje ustaške simbole iz perioda Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *