Španska policija prekinula lanac balkanske narko-mafije

Svijet

“Trgovci drogom imali su logističku pomoć i obuku svojih članova, koji su prošli vojnu obuku u zemljama istočne Evrope. Jedan od njih upravo je i taj nastavnik“ – objavili su španski mediji, pozivajući se na policijske izvore.

Španska policija razbila je još jedan međunarodni lanac krijumčara kokainom i uhapsila četiri Španca, jednog Italijana, Norvežanina, Hrvata, Crnogorca, Bosanca, Švajcarca, kao i Srbina – po zanimanju profesora.

On je označen kao vođa grupe koja je švercovala kokain iz Južne Amerike u Evropu, ali španski mediji nisu objavili njegov identitet.

– On je bio vođa logistike, a ranije je pobjegao iz Njemačke, u kojoj je osuđen na 14 godina zatvora. U javnosti se predstavljao kao nastavnik – prenijeli su španski mediji.

Kako se navodi, ova grupa narko-dilera uspjela je da uspostavi stabilan i konstantan uvoz kokaina iz Južne Amerike do Kanarskih ostrva, gdje su drogu raspoređivali i slali u druge evropske zemlje.

– Agenti su zaplijenili 49 kilograma kokaina, 20 kilograma hašiša, modifikovan pištolj i municiju, konzervanse za lijekove i skoro 40.000 eura u kešu – prenose mediji.

Operacija pod nazivom „Scipion“ počela je krajem prošle godine, a predmet istrage bila je međunarodna organizacija na čijem čelu su građani s teritorije bivše Jugoslavije, za koje se sumnjalo da distribuiraju kokain.

– Članovi bande su upravljali tokovima droge, koju su slali uglavnom u sjevernu i istočnu Evropu, kao i u Rusiju – pišu španski mediji, prenosi Kurir.

Organizacija je koristila nekoliko metoda za uvoz narkotika na teritoriju Španije. Kokain je stizao brodovima iz Brazila, gdje je, navodno, uz pomoć jednog člana posade utovaran, da bi bio izbačen prilikom zadržavanja na ostrvu Lanzarote i sakriven u hotelskoj sobi.

– Trgovci drogom imali su logističku pomoć i obuku svojih članova, koji su prošli vojnu obuku u zemljama istočne Evrope. Jedan od njih upravo je i taj „nastavnik“ – navodi se u medijima.

Vijesti.ba / SB

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *