Britanski poslanici danas o Bregzitu

Svijet

Britanski poslanici danas popodne glasaju o sporazumu o Bregzitu, nakon što je premijerka Tereza Mej rekla da je obezbijedila “pravno obavezujuće” izmjene dogovora između Britanije i EU.

 

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije formalno je zakazan za 29. mart.

 

Ako parlament danas odbije sporazum, poslanici će glasati o tome da li da traže odlaganje Bregzita.

 

Mej je uoči glasanja upozorila da, ukoliko sporazum o Bregzitu ne bude izglasan, Britanija možda nikada neće izaći iz EU.

 

Britanski poslanici su 15. janura glasali protiv prijedloga sporazuma britanske premijerke.

 

Francuska ministarka za evropske poslove Natali Loaso rekla je danas da je sporazum britanske premijerke najbolje rješenje za Bregzit.

 

– Sporazum o povlačenju koji je Tereza Mej stavila pred poslanike Donjeg doma je najbolje rješenje za Bregzit – rekla je Loaso te dodala da je EU donijela sva neophodna pojašnjenja.

 

– Izbor je sada na Ujedinjenom Kraljevstvu: izlazak koji će se odvijati glatko ili brutalno razdvajanje – poručila je francuska ministarka uoči ključnog glasanja u britanskom parlamentu.

 

Mej je uspela da sinoć u razgovoru sa predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom osigura “pravno obavezujuće” promjene svog dogovora o Bregzitu i to je bio posljednji pokušaj da pridobije podršku britanskih poslanika koji su zaprijetili da će ponovo oboriti taj dogovor, prenio je BBC.

 

Pravno obavezujući sporazum je zapravo dodatak ranije postignutom sporazumu između britanske premijerke i EU i predviđa zaštitni mehanizam kojim se garantuje da će granica između Republike Irske i Sjeverne Irske ostati otvorena i nakon izlaska Britanije iz EU.

 

Agencije

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *