Boing prizemljio sve svoje modele aviona 737 Maks 8

Svijet

Avioproizvođač Boing prizemljivo je sve avione modela 737 Maks 8 nakon što su se pojavile sumnje širom svijeta u sigurnost ove letjelice, a usljed stravične avionske nesreće u Etiopiji.

 

Savezna uprava za aviosaobraćaj (FAA) saopštila je kako su novi dokazi, kao i novi rafinisani satelitski podaci, podstakli na odluku o privremenoj zabrani saobraćanja ovog aviona.

 

Prije zvanične odluke Boinga, mnoge države prizemljile su sve 737 Maks 8 avione. Između ostalih, i američki predsjednik Donald Tramp juče je naredio da se prizemlje svi Boingovi avioni.

 

Podsjećamo, Boing 737 Maks 8 isti je model koji se srušio u oktobru prošle godine u Indoneziji kada je poginulo 189 ljudi.

 

Ovaj model aviona je predstavio 2017. godine, a prodaje se kao energetski efikasna i tehnološki napredna nadogradnja na svog prethodnika 737.

 

Boeing 737 Maks 8 uglavnom se koristi za kratke i letove srednje udaljenosti, ali pojedine kompanije koriste ga i za relacije od sjeverne Evrope do istočne obale SAD. Ovaj model je efikasniji u potrošnji i ima duži raspon nego prethodne verzije modela 737.

 

Kada je riječ o avionskoj nesreći u Indoneziji, vlasti su utvrdile su kako je nesreću moglo prouzrokovati ažuriranje softvera. Tačni uzroci nesreće u Etiopiji još nisu poznati.

 

Pod pritiskom nakon rušenja aviona u Etiopiji kompanija Boing obećala je unaprijediti softver namijenjen kontroli leta. Kompanija tvrdi da razvija bolji softver koji će, kako kaže, već siguran avion učini još sigurnijim.

 

Podsjećamo, svih 157 putnika i članova posade poginulo je kada je avion Etiopian Erlajnza, model 737 Maks 8, pao nekoliko minuta nakon polijetanja u Etiopiji.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *