Identifikacija žrtava avionske nesreće trajaće do šest mjeseci

Svijet

Etiopijska aviokompanija “Etiopijan erlajnz” saopštila je da će identifikacija žrtava avionske nesreće trajati do šest mjeseci.

 

Iz ove kompanije navode da će se na rezultate ispitivanje DNK-a uzoraka 157 osoba poginulih prilikom pada putničkog aviona “Boing 737 maks osam” čekati do šest mjeseci.

 

U dokumentima, koje je aviokompanija dala porodicama žrtava, navodi se da će umrlice dobiti u roku od dvije sedmice, kao i novčane naknade za troškove.

 

Tim istražioca iz Pariza radi na obradi podataka iz crne kutije pronađene na mjestu pada aviona koji se srušio neposredno nakon poletanja sa aerodroma u Adis Abebi. Putnici su bili iz više od 30 zemalja.

 

Istražioci ističu da sarađuju sa kompanijom “Boing” te američkom i administracijom EU za bezbjednost vazdušnog saobraćaja.
Stručnjaci ističu da je previše rano govoriti o uzroku nesreće, ali da su kompanije širom svijeta iz predostrožnosti prizemljile sve “Boinge 737 maks”.

 

Pristupni podaci o letu ukazuju na sličnosti sa padom istog modela aviona kompanije “Lajin er” u oktobru kada je poginulo 189 ljudi.

 

Oba aviona srušila su se neposredno po poletanju nakon što su piloti prijavili probleme.

 

“Boing” je saopštio da planira da u roku od sedam do deset dana predstavi poboljšani kompjuterski program za avion “737 maks”.

 

Nakon nesreće aviona kompanije “Lajon er”, “Boing” je počeo da radi na poboljšanju kompjuterskog programa za sistem protiv zagušenja rada motora i za ekrane za pilote.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *