Zuzana Čaputova prva žena predsjednik u Slovačkoj

Politika Svijet

Aktivistkinja za građanska prava Zuzana Čaputova pobijedila je na slovačkim predsjedničkim izborima prema konačnim rezultatima drugog kruga predsjedničkih izbora, objavio je sinoć biro za statistiku.

 

Čaputova je osvojila 58,38 odsto glasova na osnovu rezultata sa 99,84 odsto glasačkih mesta. Njen rival Maroš Šefčovič je dobio 41,61 procenata glasova.

 

Četdesetpetogodišnja liberalna advokatica će biti prva žena predsjednik u Slovačkoj. Već je stekla epitet “slovački Makron”.

 

U drugi krug juče održanih izbora ušli su aktivistkinja socijalno-liberalne orijentacije Čaputova i vanstranački opredIJeljeni komesar EU Šefčovič, koga je podržavala vladajuća slovačka populistička partija Smer – Socijalna demokratija.

 

Funkcija predsjednika Slovačke uglavnom je reprezentantivna. Predsjednik ima ovlašćenje da bira premijera, imenuje sudije ustavnog suda i daje veto na zakone. Najveći dio izvršne vlasti je u rukama vlade koju predvodi premijer.

 

Činjenica da je jedna razvedena žena politički liberalne orijentacije favorit u predsjedničkoj trci pokazuje koliko je veliko raspoloženje za promjene u zemlji, ocijenio je u analizi uoči izbora Dojče vele dodajući da je to samo naizgled u suprotnosti sa usponom populista u čitavom regionu jer istraživanja u zemljama centralne i istočne Evrope pokazuju da mnogi ljudi žele više vladavine prava, više transparentnosti i bolje upravljanje zemljom.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *