Erdogan proglasio pobjedu, opozicija “osvojila” glavni grad

Svijet

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan proglasio je pobjedu na lokalnim izborima, iako je njegova Partija pravde i razvoja (AKP) izgubila kontrolu u prestonici Ankari, po prvi put poslije 25 godina, a neizvjesno je ko će pobijediti i u najvećem gradu u zemlji, Istanbulu.

 

Pobjeda opozicije u Ankari je, kako ističe AP, veliki udarac dominaciji Erdoganovoj AKP koja je držala u prestonici vlast posljednjih 25 godina.

 

Prema nezvaničnim rezultatima objavljenim u državnim medijima, kandidat opozicione sekularne Republikanske narodne partije (ĆP) Mansur Javas novi je gradonačelnik Ankare.

 

Što se najvećeg turskog grada tiče, Istanbula, i kandidat ĆP i kandidat AKP proglasili su pobjedu u trci za mjesto gradonačelnika.

 

AKP je odnio pobjedu u provincijama na jugoistoku zemlje, koji je poznat kao uporište prokurdske partije.

 

Agencija Rojters prenosi da izgleda da će Erdogan morati da prizna poraz i u Istanbulu.

 

Erdogan, koji dominira turskom politikom od kada je došao na vlast prije 2002, vodio je neumorno kampanju dva mjeseca uoči lokalnih izbora u nedjelju koje je okarakterisao kao “pitanje opstanka” za Tursku.

 

Opozicioni lider Kemal Kiličdaroglu ocijenio je poslije izbora da je narod izabrao demokratiju i da su “ljudi glasali za demokratiju”.

 

Britanska agencija ocjenjuje da bi gubitak Istanbula, u kojem je Erdogan počeo svoju političku karijeru i u kojem je bio gradonačelniku 1990-tih godina, bio još veći simbolični šok za turskog predsjednika i njegovu partiju.

 

Ukupno 12 političkih stranaka učestvovalo je na izborima na kojima su građani u nedjelju birali lokalnu vlast za mandat od pet godina.

 

Na izborima su učestvovala i ukupno 73 nezavisna kandidata za načelničke funkcije, a pravo glasa imalo je 57 miliona građana.

 

Tursku čini ukupno 81 provincija, među kojima je 30 velikih gradova, uključujući Istanbul i Ankaru.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *