Poplave u Iranu nosile mostove, ljudi čekaju pomoć na krovovima

Svijet

Iranske vlasti danas su naredile hitnu evakuaciju poplavama pogođenih gradova u zapadnoj provinciji Lorestan, nakon što su rijeke probile korita i poplavile cijela područja.

 

Najviši nivo opasnosti proglašen je u provinciji Lorestan, u kojoj su “četiri ili pet gradova” u kritičnom stanju, javila je televizijska stanica IRINN iz Koramabada, glavnog grada ovog regiona.

 

– U nekim dijelovima provincije, vodostaj rijeke povećan je za tri metra, a neka područja potpuno su potopljena, pa mještani čekaju pomoć na krovovima kuća – javlja televizijska stanica.

 

Provincijski direktor Crvenog polumjeseca Sarem Rezai rekao je da je njegova organizacija izgubila kontakt sa većim dijelom regiona:

 

– Telefoni ne rade, radio-komunikacijske veze su u prekidu. Nemamo informacija o drugim gradovima i selima – rekao je Rezai televiziji IRINN, dodajući da su putevi poplavljeni, a helikopteri ne mogu da polete zbog loših vremenskih uslova.

 

Aerodrom u zapadnom gradu Koramabadu je poplavljen čime je prekinuta glavna vazdušna veza provincije sa ostatkom zemlje. Vlasti su u Lorestanu naredile evakuaciju pri čemu je angažovana vojska koja će silom da iseli one koji neće da napuste kuće. Gradovi Pol-e-Doktar i Mamulan su do pola pod vodom. Vjeruje se da je jedna osoba poginula u mjestu Mamulan, javili su lokalni mediji. Na više lokacija poplava je odnijela mostove, a uništeni su i naftovodi i gasovodi. Glavna željeznička linija koja povezuje Teheran sa jugom zemlje, takođe je u prekidu zbog poplava.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *