Erdoanova stranka nakon debakla najavljuje žalbe

Svijet

U Turskoj su u nedelju održani lokalni izbori, a prema preliminarnim rezultatima, partija AKP predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana izgubila je u većim gradovima.

 

Kako je objavljeno, opoziciona CHP je više glasova osvojila u prijestonici Ankari. Više ih ima i u Antaliji i Izmiru, a prava neizvjesna borba je u Istanbulu, u kom CHP vodi za nijansu, prema podacima koje je objavio Hurijet.

 

U Ankari je vladajuća AKP osvojila 47,10 odsto glasova, dok je CHP na 50,91 odsto.

 

Vladajuća stranka je od njenog osnivanja 2001. godine prvi put izgubila lokalne izbore u Ankari, a po svemu sudeći neće zadržati ni vlast u najvećem turskom gradu, Istanbulu.

 

Prema posljednjim informacijama, tjesnu pobjedu je odneo opozicionar Ekrem Imamoglu iz Republikanske narodne stranke sa 48,79 odsto glasova, dok je Erdoganov kandidat Binali Jildirim (AKP) osvojio 48,51 odsto. Za Imamoglua je glasalo 4.169.987 stanovnika Istanbula, dok je je Jildirimu glas dalo 4.146.042 ljudi.

 

Podsjećamo, Erdoan je poručio da će “onaj ko pobjedi u Istanbulu vladati Turskom”.

 

Raspoloženje birača u Turskoj

 

Turska politika ulazi u novu eru tokom koje će dva izrazita politička bloka stranaka funkcionisati paralelno sa snažnim predsjedničkim sistemom koji je turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan uveo posle referenduma 2017. godine, ocijenio je spoljnopolitički komentator Boško Jakšić povodom lokalnih izbora u Turskoj.

 

“Izbori su bili bitka između kampanje opstanka Turske, kako su to predstavljali Erdoan i njegova vladajuća Partija pravde i razvoja, i ekonomskih pitanja na kojima je insistirala opozicija koju tradicionalno predvodi Republikanska narodna stranka, naslednica Ataturkove stranke”, rekao je Jakšić za Sputnjik.

 

Prema njegovoj ocjeni, opoziciona partija i njen lider Kemal Kiličdaroglu opredijelili su se za kandidate koji mogu da privuku i konzervativne segmente društva koje je dosad vladajuća stranka kontrolisala, i očigledno je da je ta taktika uspjela.

 

“Ako se vratimo na visok odziv birača, koji je iznad 80 odsto, onda ovi lokalni izbori mogu da budu presek autentičnog raspoloženja turskih birača, odnosno njihovog rastućeg nezadovoljstva. Moglo bi da se kaže da je to mnogo manje zbog autokratske Erdoanove vlasti, a mnogo više zbog stanja u ekonomiji, koje je na granici recesije. Nezaposlenost je u stalnom rastu, inflacija preko 20 odsto”, ukazao je Jakšić.

 

Erdoanova partija ulaže žalbe

 

Turska vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) odlučila je da uloži žalbe na rezultate lokalnih izbora u svih 39 distrikta u Istanbulu, izvijestio je danas dnevnik “Hurijet”.

 

I kandidat za gradonačelnika najveće opozicione Republikanske narodne partije (ĆP) Ekrem Imamoglu i njegov AKP rival bivši ministar Binali Jildirim, su saopštili da Imamoglu vodi za nekih 25.000 glasova, prenio je Rojters.

 

AKP je saopštila da će iskoristiti svoje pravo da stavi prigovor na rezultate tamo gdje postoje nepravilnosti u glasanju. Rok za podnošenje žalbi ističe u 12.00 časova.

 

(Telegraf.rs/Tanjug)

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *