Palmer: Krajnje vrijeme za sporazum Beograda i Prištine

Svijet

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer poručio je da je krajnje vrijeme da Beograd i Priština postignu sporazum, istovremeno naglasivši da Vašington ne propisuje kako to rješenje treba da izgleda.

 

On je u intervjuu za magazin Kord podsjetio na poruku američkog predsjednika Donalda Trampa da pregovarači treba da iskoriste “istorijsku šansu” za postizanje sporazuma.

 

– Iako SAD nisu dio pregovora, snažno podržavamo dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU. Kosovo i Srbija treba da postignu sporazum koji je primjenljiv, trajan i ne stvara nestabilnost ni u jednoj zemlji ni regionu. Mi ćemo ozbiljno razmotriti svaki sporazum koji ispunjava ove uslove – rekao je Palmer.

 

On je dodao da SAD ne propisuju i neće propisivati kako treba da izgleda rješenje i da proces i sam sporazum treba da potekne od dvije strane.

 

– Samo tako on može da bude trajno primjenljiv na Kosovu i u Srbiji – rekao je Palmer i dodao da nijedna strana neće moći da krene napred bez sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji.

 

SAD su, kako je dodao, spremne da pomognu na svaki mogući način, ali od lidera obje strane zavisi da pronađu put nazad za pregovarački sto i iskoriste ono što je predsjednik Tramp nazvao “istorijskom šansom”.

 

On je naveo da Beograd i Priština treba da donose odluke u skladu sa svojim interesima, a da SAD veruju da će ti interesi najbolje biti ostvareni kroz bilateralni sporazum koji bi doveo do sveobuhvatne normalizacije odnosa koncentrisane na međusobnom priznanju.

 

– Mi ne zauzimamo strane niti nudimo gotova rješenja. EU je posrednik u dijalogu i mi smo spremni da pomognemo u tom procesu – rekao je Palmer.

 

Povodom taksi Prištine na srpsku robu, Palmer je ocijenio da su one kontraproduktivne dodavši da “nijedna strana ne treba da traga za taktičkim uspjehom na štetu strateškog cilja”.

 

On je pozvao obje strane da izbegavaju poteze koji otežavaju kompromis.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *