Stoltenberg pred američkim Kongresom

Svijet

Generalni sekretar NATO Saveza, Jens Stoltenberg, obilježio je sedamdesetu godišnjicu ove organizacije obraćanjem pred američkim Kongresom, prenosi Patria.

 

“NATO je bio dobar za Evropu, ali je bio dobar i za Sjedinjene Američke Države”, izjavio je Stoltenberg i pobrao veliki aplauz.

 

Podvukao je da NATO ne želi novi Hladni rat, ali da ‘ne smije biti naivan’ u pogledu odnosa sa Rusijom.

 

NATO je i nastao s ciljem odbrane od tadašnjeg Sovjetskog Saveza, te se često postavlja pitanje svrhe Saveza obzirom da prijetnje komunizma više nema.

 

Američki predsjednik Donald Trump je u nekoliko navrata optužio NATO članice da ne preuzimaju vlastiti dio odbrambene odgovornosti, piše BBC.

 

“Poruka predsjednika Trumpa je jasna i ima stvarni efekt”, referirao se Stoltenberg na Trumpovu primjedbu u svom obraćanju Kongresu.

 

Generalni sekretar je podvukao da NATO ‘nema namjeru mobilizirati nuklearno oružje u Evropi’, ali da bi ‘uvijek poduzeo neophodne korake da efikasno uzvrati’.

 

On je nazvao NATO ‘najtrajnijim i najuspješnijim savezom u istoriji’.

 

Članovi Kongresa su pozdravili Stoltenbergov govor dugim aplauzom i time potvrdili posvećenost Sjedinjenih Američkih Država NATO Savezu, prenosi Patria.

 

nap.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *