Počela ofanziva na Tripoli za oslobođenje od terorista

Svijet

Komandant Libijske nacionalne armije maršal Halifa Haftar naredio je svojim snagama da započnu ofanzivu na Tripoli za “oslobađanja od terorista”, prenosi televizija “Skaj njuz Arabija”.

 

Na snimku koji je emitovala televizija, libijski maršal poziva stanovnike Tripolija da “polože oružje i podignu bijelu zastavu”.

 

Haftar je naredio da se osigura bezbjednost stranaca u Tripoliju i da se ne puca u civile.

 

“Ne pucajte u civile, u one koji su kod svojih kuća, koji su podigli bijelu zastavu. Ne dirajte strance, to su naši gosti. Moramo da im obezbijedimo zaštitu i bezbjednost”, naglasio je Haftar u svom obraćanju.

 

Nakon saopštenja da je Libijska nacionalna armija uspostavila kontrolu nad gradovima južno i zapadno od Tripolija, premijer vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju Fajez Saradž naredio je da se u slučaju potrebe upotrebi sila, javio je libijski list “Marsad”, pozivajući se na dokumente koje je potpisao vrhovni komandant armije.

 

Prema tim dokumentima, Saradž je naredio “da se maksimalno poveća nivo borbene gotovosti” i mobilišu jedinice vojske. On je takođe naredio “da se izvedu letovi i upotrebi sila kako bi se suprotstavili svima koji ugrožavaju živote civila i vitalnih objekata”.

 

Nakon svrgavanja i ubistva Muamera Gadafija 2011. godine, u Libiji je počela politička kriza. Trenutno je u zemlji dvovlašće. Parlament koji je izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se vlada nacionalnog jedinstva na čelu se Fajezom Saradžem, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

 

Vlasti istočnog dijela zemlje rade nezavisno od Tripolija i sarađuju sa Libijskom nacionalnom armijom, koja vodi dugotrajan rat sa militantima. Ujedinjene nacije predlažu da se na proljeće 2019. održe u Libiji opšti izbori, čiji bi rezultati trebalo da dovedu do formiranja legitimnih i opštepriznatih organa vlasti.

 

(Sputnjik)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *