Odgovor Terezi Mej iz Evropskog savjeta u srijedu

Svijet

Portparol Evropske komisije Margaritis Shinas kaže da odgovor na zahtjev britanske premijerka Tereze Mej za odlaganje Bregzita do 30. juna mogu dati jedino evropski lideri koji će se u okviru Evropskog savjeta sastati u srijedu 10. aprila u Briselu.

 

– Svijesni smo pisma koje je premijerka Mej poslala predsjedniku Donaldu Tusku jutros. To je nešto na šta će odgovor morati da da samo Evropski savjet – poručio je Shinas.

 

Glavni portparol Evropske komisije kaže da ne želi da ”prejudicira, predviđa ili interpretira” moguće ishode i već pristigle komenatre i viđenja ”raznih EU izvora” u pogledu mogućeg evropskog odgovora na zahtjev britanske premijerke Tereze Mej koja je ponovo zatražila odlaganje Bregzita do 30. juna uz, ovoga puta, obećanje pripreme za evropske izbore u slučaju da britanski Parlament ne usvoji sporazum o Bregzitu.

 

U Briselu podsjećaju da je predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker prošlog mjeseca već odbio zahtjev Tereze Mej za odlaganje Bregzita do 30. juna ocijenivši da bi to moglo da poremeti evopske izbore planirane za kraj maja.

 

Neimenovani evropski zvaničnici najavili su da će predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk zatražiti od zemlja članica EU “fleksibilno” odlaganje Bregzita do 12 mjeseci kao bi se izbjegao scenario haotičnog Bregzita odnosno izlaska Ujedinjenog kraljevstva iz EU bez dogovora.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *