Putin odgovorio Obami: Protjeruje američke diplomate

Svijet

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov predložio je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da protera 35 američkih diplomata.

Predloženo je da se proteraju diplomate iz Ambasade SAD u Moskvi i Konzulata u Sankt Peterburgu.

Prvo su Sjedinjene Američke Države proterale 35 ruskih “špijuna” i zatvorile dva ruska kompleksa u Njurorku i Merilendu za koje se sumnja da su korišćeni za špijunažu.

Obama je u saopštenju naveo da “to ne znači i kraj uvođenju sankcija” i upozorio da će SAD preduzeti i druge mere “kada procene da je to neophodno”, uključujući i operacije čiji detalji “neće biti saopštenji javnosti”.
Putin je odmah reagovao i najavio da će preduzeti kontramere.

Lavrov je, u televizijskoj izjavi, danas rekao da Rusija namerava da proglasi 35 američkih diplomata “nepoželjnim osobama”, od kojih su 31 članovi osoblja američke ambasade u Moskvi, a četvoro ih je zaposleno u Generalnom konzulatu SAD u Sankt Peterbugu, prenosi Tas s.

“Mi, naravno, ne možemo da ostavimo uvrede te vrste bez odgovora, jer je reciprocitet zakon u diplomatiji i spoljnim odnosima”, istakao je Lavrov, naglasivši da su optužbe da se Rusija mešala u američke predsedničke izbore neosnovane.

Zato su, objasnio je šef ruske diplomatije, rusko Ministarstvo spoljnih poslova i zvaničnici drugih vlasti izneli ruskom predsedniku predloge u vezi sa proglašavanjem nepoželjnim osobama 31 člana osoblja američke ambasade u Moskvi i četvoro diplomata Generalnog konzulata u Sankt Peterburgu, rekao je Lavrov.

AP prenosi, pozivajući se na ruske agencije, da je Putinu predloženo i da američkim diplomatama zabrani korišćenje kuće za odmor na obodu Moskve i skladišta na jugu ruske prestonice.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *