“Ciklon bomba” pogodila SAD

Svijet

Olujni sistem kvalifikovan kao “ciklon bomba” polako se pomjera preko unutrašnjosti Sjedinjenih Američkih Država izazivajući snježnu mećavu na srednjem zapadu.

 

U dijelovima Južne Dakote gdje su državne službe zatvorene već drugi dan palo je 45 centimetara snijega, a zbog vijavica i jakog vjetra otežan je vazdušni i drumski saobraćaj.

 

Više stotina škola zatvoreno je u Minesoti, gdje se do sutra očekuje da će pasti i 60 centimetara snijega, prenosi AP.

 

Oluja je poznata kao “ciklon bomba”, meteorološki fenomen izazvan naglim padom vazdušnog pritiska i iznenadnog jačanja oluje.

 

Američka meteorološka služba upozorila je da snježna oluja, praćena jakim udarima vjetra od Kolorada do Minesote predstavlja rizik po živote stanovnika, prenijela je agencija Rojters.

 

U Koloradu su u nekim dijelovima u utorak temperature išle do 30 stepeni Celzijusovih, da bi narednog dana u nekim područjima pale na minus jedan Celzijusa.

 

Snijeg je, kako navode američki zvaničnici, pao u pojedinim dijelovima Kolorada, Vajominga, Južne Dakote, Sjeverne Dakote, Minesote i Viskonsina, a snježni prekrivač dostigao je negdje i više od 30 centimetara.

 

mondo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *