Lavrov: Moskva je spremna za obnavljanje saradnje sa EU

Politika Svijet

Moskva je spremna za obnavljanje saradnje s Evropskom unijom i vidi perspektivu u formiranju velikog evroazijskog partnerstva, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

 

Što se tiče Evrope, pa i Zapada u celini, mi smo i dalje spremni da obnavljamo saradnju i s Evropskom unijom, i s pojedinačnim zapadnim državama“, rekao je Lavrov tokom zasedanja Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku Rusije.

 

Prema njegovim rečima, Rusiju i Evropu mnogo toga vezuje u istorijskom i kulturnom smislu.

 

„I dalje smo otvoreni za izgradnju zajedničkog ekonomskog i humanitarnog prostora od Atlantika do Tihog okeana, koji je odavno obećan i proglašen kao cilj. A na širem planu vidimo perspektivu formiranja velikog evroazijskog partnerstva, onako kako je predložio predsednik Putin pre nekoliko godina na samitu Rusija – Asocijacija nacija Jugoistočne Azije u Sočiju“, rekao je Lavrov.

 

On je istakao da je Rusija i dalje usredsređena na uspostavljanje kontakata Evropske unije i Evroazijske unije, kao i da su na ekspertskom nivou već napravljeni prvi koraci.

 

Govoreći o odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama, Lavrov je istakao da se nada da će se oni razvijati u pravcu intenziviranja dijaloga.

 

„Sarađujemo s Amerikancima tamo gde to odgovara i interesima Moskve, i interesima Vašingtona. Obnovljen je, nakon dugih podsećanja, dijalog o borbi protiv terorizma. Među vojnim resorima aktivno i produktivno funkcioniše mehanizam sprečavanja sukoba u Siriji, teče dijalog o političkim aspektima rešavanja sirijske krize, održavaju se, i to na inicijativu SAD, kontakti o Avganistanu, Korejskom poluostrvu. Postoji praktična saradnja u kosmosu“, istakao je šef ruske diplomatije.

 

Vostok.rs

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *