Uništen krov i 93 metar visok toranj katedrale Notr Dam

Svijet

Vatrogasne ekipe su nakon osam i po sati borbe uspjele ugasiti požar u srednjovjekovnoj katedrali Notr Dam u centru Pariza.

 

Portparol francuskih vatrogasaca Gabriel Plus saopštio je rano jutros da je požar u katedrali ugašen u 3.20 sati.

 

Požar u srednjovjekovnom simbolu Pariza i Francuske izbio je juče u 18.50 sati po lokalnom vremenu.

 

Vatrena stihija u potpunosti je uništila krov i 93 metra visoki toranj na katedrali. Više od 500 vatrogasaca učestvovalo je u gašenju požara i uz velike napore su uspjeli spasiti sjeverni toranj sa zvonom i glavni objekat katedrale.

 

Prizori vatre koja uništava katedralu na adi Seni u šoku je posmatrala francuska, ali i svjetska javnost. Za svega nekoliko sati na Twitteru je objavljeno više od 1,6 miliona poruka solidarnosti.

 

Francuski predsjednik Emanuel Makron je požar u katedrali nazvao velikom tragedijom. On je kazao kako je Notre Dam bila ponos Francuske i obećao da će katedrala biti obnovljena.

 

Uzrok požara predmet je pokrenute istrage, a vatrogasci sumnjaju da je do požara došlo zbog renoviranja koje je bilo u toku.

 

Najavljeno je da će biti pokrenuta kampanja za prikupljanje pomoći za obnovu izgorjele katedrale, a poznati širom svijeta su već počeli sa donacijama za obnovu ove francuske svetinje.

 

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *