Izvršen napad na avio-bazu na jugu Libije

Svijet

Nepoznata naoružana grupa izvršila je napad na veliku avio-bazu u južnoj Libiji, koja je pod kontrolom snaga Libijske nacionalne armije /LNA/ komandanta Halife Haftara, izjavio je neimenovani libijski zvaničnik.

 

On je rekao da se napad dogodio nakon što je Haftar pomjerio većinu snaga ka sjeveru, u namjeri da preuzme kontrolu nad libijskom prijestonicom Tripolijem.

 

Dvojica zvaničnika povezana sa Haftarom izjavila su da su snage LNA uspjele da odbiju napad na avio-bazu Tamanhint u blizini Sabe, glavnog grada južnog dijela Libije.

 

Neimenovani zvaničnik kaže da je jedan vojnik LNA ubijen na glavnoj kapiji baze, a napadače opisuje kao “narodnu vojsku”.

 

Za sada nije poznato da li su napadači povezani sa međunarodno priznatom Vladom nacionalnog jedinstva u Tripoliju na sjeverozapadu Libije, čije se snage bore protiv snaga Halife Haftara, koji podržava vlasti u istočnom gradu Bengaziju.

 

Ofanziva Haftarovih snaga na Tripoli počela je prije dvije sedmice.

 

Svjetska zdravstvena organizacija /SZO/ ranije je saopštila da je u sukobima u okolini Tripolija do sada poginulo 205 ljudi, od toga 18 civila, te da je povrijeđeno ukupno 913 ljudi.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *