Bregzit način za obnovu imperije Velike Britanije

Svijet

Bregzit označava namjeru Velike Britanije da se opet nametne kao imperijalna sila, neopterećena ograničenjima EU, odnosno da sprovede doktrinu “Globalne Velike Britanije”, koja podrazumijeva povratak na politiku kolonijalnog carstva i rigidniji vojni nastup.

 

Britanci zato jačaju pomorsku moć i ratnu mornaricu na ključnim komunikacijama kojima prolaze energenti i trgovina.

 

Posebno se radi na jačanju postojećih vojnih baza i otvaranju novih u Azijsko-pacifičkoj regiji i na Karibima. Povećava se i prisutnosti britanske flote, avijacije i kopnenih snaga u bazama na Istoku i Zapadu.

 

Velika Britanija, oslobođena stega EU, želi da obnovi globalnu ulogu i uspostavi specijalne odnose sa SAD, Australijom, Novim Zelandom i Kanadom, Japanom, Singapurom, Malezijom, Japanom, Južnom Korejomu, Indijom, Nigerijom, Kenijom…

 

Kako navodi Geopolitika, te britanski mediji, London treba da ostvari svoje ciljeve bez obzira na eventualna razilaženja sa interesima vodećih članica EU.

 

Velika Britanija će se pridružiti SAD u pokušaju da zaustave snažan ekonomski prodor Kine u ostatak svijeta, a posebno “Put svile”.

 

Takođe, Velika Britanija će se suprotstaviti interesima EU i njenih najmoćnijih članica, poput Njemačke, čija je najveća pažnja usmjerena na Indijski okean i Pacifik – nesmetan i bezbjedan transport robe koju uvozi.

 

Međutim, pozicioniranjem na pomorske linije komunikacija Indijskog i Pacifičkog okeana američka i britanska sila bile bi u mogućnosti da blokiraju trgovačke pravce EU prema Bliskom istoku i Aziji i istovremeno ugroze morske puteve velike kineske strategije “Novog puta sile”.

 

Politički analitičari napominju da “meki Bregzit”, koji ne bi odmah raskinuo formalne trgovinske i carinske veze Britanije sa EU, ne odgovara strategiji zbog koje je Bregzit i pokrenut.

 

Takav razlaz bi onemogućio stvarni cilj – sklapanje specijalnih bilateralnih trgovinskih sporazuma sa SAD i ostalim državama “Anglosfere”, te nekadašnjim saveznicima na prostorima bivšeg velikog britanskog carstva.

 

Izlazak iz EU omogućiće Bitancima dugo željeni novi trgovinski sporazum sa SAD.

 

Svi značajni ostrvski mediji prenijeli su svojevremeno saopštenje Vlade Velike Britanije u kojem se ističe da će sa Amerikancima, nakon što napuste EU, dogovoriti “ambciozni novi sporazum o slobodnoj trgovini”.

 

– SAD je već sada naš najveći trgovinski partner izvan EU. Trgovina između dvije zemlje tokom 2018. godine iznosila je 184 milijarde funti. SAD je i najveći pojedinačni izvor ulaganja u Ujedinjeno Kraljevstvo – podsjeća britanska vlada.

 

EU je prošlost za Britaniju, a ključni razlog je namjera da ponovo postane globani igrač, koji se vraća na imperijalne staze, prema doktrini “Globalne Velike Britanije”.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *