Demonstranti traže opsežnije reforme

Svijet

Hiljade demonstranata vratilo se danas na ulice gradova u Alžiru sa zahtjevom da se izvrše dublje demokratske reforme poslije ostavke predsjednika Abdelaziza Buteflike, izjavili su očevici.

 

Parlament je imenovao privremenog predsjednika, a novi izbori zakazani su za 4. jul, sa čime se saglasio uticajni vojni savjet.

 

Odlazak Buteflike sa vlasti 2. aprila nije zadovoljio mnoge Alžirce, koji žele smjenu kompletne elite, sastavljene uglavnom od starijih osoba, koje dominiraju zemljom od sticanja nezavisnosti od Francuske 1962. godine.

 

Hiljade demonstranata okupilo se u gradskim centrima širom Alžira zahtijevajući sveobuhvatne promjene, uključujući politički pluralizam i akciju protiv korupcije i kronizma, rekli su očevici.

 

Još više ljudi očekuje se poslije redovne muslimanske molitve petkom.

 

Komandant armije potpukovnik Ahmed Gaed Salah saopšto je prije tri dana da vojska razmatra sve opcije radi rješavanja političke krize i upozorio da je “vremena sve manje”.

 

On nije precizirao kakve bi mjere vojska mogla da preduzme, ali je naglasio da je jedina amibicija armije “zaštita nacije”.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *