Hant: Bolje Bregzit bez sporazuma nego odustajanje od izlaska iz EU

Svijet

Britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant izjavio je da bi izabrao Bregzit bez sporazuma kad bi morao da bira između takvog ishoda i odustajanja od izlaska iz EU.

 

On je novinarima u Londonu rekao da vjeruje da je demokratski rizik od odustajanja od Bregzita ili neuspjeha Velike Britanije da istupi iz EU nakon referenduma iz 2016. godine veći od rizika od izlaska iz Unije bez sporazuma.

 

Hant je istakao da sljedeći lider vladajuće Konzervativne stranke mora da bude neko ko vjeruje u Bregzit.

 

Nekoliko poslanika važe za kandidate za poziciju lidera stranke nakon što je premijer Velike Britanije Tereza Mej, u namjeri da dobije podršku poslanika za sporazum koji je postigla sa EU, bila prinuđena da obeća da će podnijeti ostavku na mjesto lidera partije prije sljedeće faze pregovora o Bregzitu.

 

Rojters napominje da takva strategija Mejove za sada nije donijela rezultate, s obzirom na to da je britanski Parlament već tri puta odbacio sporazum koji je postigla sa Briselom.

 

Iz Konzervativne stranke juče je saopšteno da će na Mejovu biti izvršen pritisak da saopšti vremenski rok za podnošenje ostavke.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *