Tramp najavio povlačenje SAD iz UN sporazuma o trgovini oružjem

Svijet

Američki predsjednik Donald Trump najavio je da će se njegova administracija zaustaviti ratifikaciju te da će se povući iz UN-ovog sporazuma o trgovini oružjem (ATT), javlja RT.

 

Trump je kazao da sporazum predstavlja prijetnju američkoj slobodi, kao i da će UN dobiti formalno obavještenje da Amerika odbija sporazum.

 

To je američki predsjednik izjavio u petak na konvenciji Nacionalnog puščanog udruženja (NRA) u Indianapolisu u Indiani, piše Klix.

 

– Sad ću pred svjedocima potpisati poruku u kojoj tražim da Senat zaustavi proces ratifikacije sporazuma te da taj odbijeni sporazum vrati meni i Ovalnom uredu gdje ću ga ostaviti – izjavio je Trump.

 

ATT je multilateralni sporazum o kontroli oružja koji regulište međunarodnu trgovinu oružjem. Potpisao ga je bivši predsjednik SAD Barak Obama 2013. godine, ali ga Senat nikad nije ratificirao kako bi postao američki zakon.

 

Konzervativne grupe poput NRA su se protivile sporazumu godinama tvrdeći da on zaobilazi Drugi amandman Ustava te da zabranjuje oružje u SAD.

 

Cilj ATT-je “smanjenje ljudske patnje koju uzrokuju ilegalni i neodgovorni transferi oružja” te da promoviše “transparentnost države koja se odnosi na transfere konvencionalnog oružja”.

 

Sporazum je potpisalo oko 130 zemalja, a oko 100 ga primjenjuje.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *