Han poziva na postepeno proširenje EU na Balkan

Svijet

Evropski komesar za proširenje Johanes Hahn pozvao je na postepeno proširenje EU na područje Balkana, javili su njemački mediji.

 

On je u intervjuu za njemački list “Handelsblat”, pred konferenciju o zapadnom Balkanu u Berlinu, rekao da će nastaviti da zagovara proširenje EU i da to nije samo pitanje za jugoistočni dio Evrope, već ključni interes Unije.

 

– Mi ili izvozimo stabilnost ili uvozimo nestabilnost – istakao je Han.

 

Han je odbacio scenario u kojem bi se sve balkanske zemlje istovremeno pridružile Uniji, jer se reforme u tim zemljama ne sprovode istom brzinom, prenio je TAŠ, javlja Blic.

 

Evropski komesar kaže da, ukoliko jedna zemlja brže napreduje na putu pristupanja EU, ne bi trebalo da bude oštećena zbog onih zemalja u kojima se procesi sporije odvijaju.

 

Han je dodao da EU ne može ostati ravnodušna na političku i ekonomsku situaciju balkanskih zemalja, uz napomenu da evropske kompanije, takođe, mogu da iskoriste ekonomski potencijal država u regionu.

 

U Berlinu će se večeras održati konferencija posvećena razvoju situacije na zapadnom Balkanu, koja je organizovana na inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel i predsjednika Francuske Emanuela Makrona.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *