Indiju pogodio najjači ciklon u zadnjih 20 godina

Svijet

Najmanje dvije osobe poginule su kada je Indiju pogodio tropski ciklon “Fani”, najjači u proteklih 20 godina.

 

Ciklon je pogodio istočnu obalu Indije kao oluja pete kategorije, a sa sobom je donio obilne padavine i vjetar jačine do 205 kilometara po času, prenosi AP. Do obale savezne države Odiša stigao je jutros oko osam sati, saopštila je Indijska meteorološka služba.

 

Portparol policije Sandžev Panda rekao je da su dvije osobe poginule u Odiši prilikom pada drveća, prenio je CNN.

 

Zbog oluje, do sutra je zatvoren aerodrom u Kolkati, prestonici savezne države Zapadni Benegala, dok je otkazano najmanje 200 vozova širom Indije.

 

Ciklon je, približavajući se Kolkati, bišem glavnom gradu indijske države Zapadni Benegal, uticao na vremenske uslove čak do Mont Everesta.

 

Kasnije je oslabio na nivo veoma snažne oluje, dok je prelazio obalu savezne države Odiša, a predviđa će se da će do večeras premijestiti ka sjeveroistoku i pogoditi Zapadni Benegal.

 

Meteorolozi su upozorili na pješčane oluje u saveznoj indijskoj državi Radžastanu, toplotne talase u saveznoj državi Maharaštra, obilne padavine u sjeveroistočnim državama na grancii sa Kinom i snijeg na Himalajima.

 

Indijske vlasti stavile su mornaricu, vazduhoplovne snage, vojsku i obalsku stražu u stanje pripravnosti.

 

Oko 1,2 miliona ljudi evakuisano je iz savezne države Odiša i premešteno u oko 4.000 skloništa, navele su indijske snage za odgovor u slučaju katastrofa.

 

Stručnjaci su ranije upozorili da postoji velika mogućnost da ovaj ciklon izazove oluju sličnu nevremenu 1999. godine, kada je od ciklona stradalo 10.000 ljudi.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *