Veber: Neophodno snažnije oruđe za borbu protiv korupcije

Svijet

Evropskoj uniji je potrebno snažnije oruđe za zaštitu vladavine zakona i borbu protiv korupcije u slučaju da je vlada neke od članica optužena za narušavanje demokratije, rekao je danas jedan od vodećih kandidata za predsjednika Evropske komisije Manfred Veber.

 

Evropska komisija već pokušava da pronađe način da kazni Mađarsku i Poljsku zbog narušavanja demokratskih standarda i u nekoliko navrata je upozorila da reforme pravosuđa koje je izvršila Rumunija od 2017. godine, kada su na vlast došli predstavnici Socijaldemokratske stranke, slabe sposobnost te zemlje da se bori protiv korupcije.

 

Veber je kandidat Evropske narodne partije za rukovodeće mjesto u Evropskoj komisiji.

 

– Naredni saziv Evropske komisije, ukoliko bude bio pod mojim rukovodstvom, insistiraće na principu vladavine zakona. Predstaviću obavezujući mehanizam vladavine zakona za cijelu EU – rekao je Veber u rumunskom gradu Sibinju, gdje je u toku samit lidera evropskog bloka.

 

On je naglasio da narod širom Evrope želi da živi u državi i društvu u kojem je borba protiv korupcije priorotet, a nezavisnost pravosuđa jasna.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *