Različita viđenja prioriteta Evrope

Svijet

Šest kandidata za mjesto predsjednika budućeg saziva Evropske komisije tokom debate u Briselu predstavili su večeras građanima Evrope prioritete svoje politike.

 

Prvi se obratio kandidat Evropske ljevice Niko Kue, belgijski sindikalac, porijeklom iz Španije koji je pozvao na veću solidarnost i promjenu “pravca Evrope”.

 

“Evropski lideri mnogo pričaju, ali ne bave se suštinom problema. Treba nam Evropa koja će se uhvatiti u koštac sa problemima”, poručio je Kue.

 

Kandidatkinja Zelenih, njemačka poslanica u Evropskom parlamentu Ska Keler, koja je i na izborima 2014. godine bila u trci za poziciju predsjednika Evropske komisije, založila se za EU koja štiti zajedničku planetu, za socijalnu Evropu, poštovanje jednakosti žena, poštovanje manjina i zaštitu ljudskih prava.

 

“Ima nade za bolju budućnost, ali za to nam je potrebna hrabrost i promjena”, kaže Keler.

 

Češki poslanik u Evroposkom parlamentu Jan Zahradil, predstavnik Evropskih reformista, najavio je da će radi na stvaranju ”fleksibilne i decentralizovane” Evrope i da će se, ako bude izabran na mesto predsednika Evropske komisije, zalagati za Komisiju koja “jednako poštuje sve zemlje članice, radi sa njima, a ne drži im lekcije”.

 

“Potrebna nam je EU koja radi manje, ali bolje i potreban nam je balans između evropskog i nacionlnog nivoa”, poručio je Zahradil.

 

Danaska političarka Maragaret Vestager koja u odlazećoj Evropskoj komisiji obavlja posao komesara za kompeticiju, kao prioritet svoje politike navela je ravnopravnost žena u EU i Evropskoj komisiji, borbu protiv klimatskih promjena kao i zalaganje za razvoj novih tehnologija i poštovanje vladavine prava u svakodnevnom životu građana EU.

 

Vodeći kandidat Evropske narodne partije i lider te najjače političke grupe u Evropskom paralmetu, Manfred Veber, kaže da se zalaže snažnu i demokratsku Evropu i za Evropsku komisiju koja će biti “blizu građana” i koja će se baviti “konkretnim problemima građana”.

 

“Neka to bude Evropska komisija novog početka i nove ere”, poručio je Veber.

 

Šesti kandidat za poziciju koju trenutno drži Žan Klod Junker, holandski političar i trenutni potpredsednik Evropske komisije, Frans Timermans, ispred evropskih socijaldemokrata kaže da vjeruje u jedinstvo Evrope i poziva na reforme u clju veće jednakost, vladavine prava kao i borbe protiv klimatskih promena i nasilja nad ženama.

 

“Za koga god da glasate glasajte! Ne dajte svoj glas i budućnost drugome. Angažujte se!” poručio je Timermans.

 

Kandidati su tokom debate u Briselu govorili o različitim temama počev od migracija, nezaposlenosti mladih u Evropi, klimatskih promena preko poreske politike i konkurentnosti, međunarodne trgovine i uloge EU u svetu do pitanja populizma, demografskog jaza, relevantnosti institucija i Bregzita.

 

Tokom ove debate kandidati nisu pomenuli temu proširenja EU.

 

Očekuje se da Evropski parlament nakon evropskih izbora i inauguracije novog saziva 2. jula krene u izbor budućeg predsjednika i komesara Evropske komisije koji bi trebalo da počnu sa radom u novembru.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *