Rusija ponovo ima pravo glasa u Savjetu Evrope

Svijet

Savjet Evrope usvojio deklaraciju kojom je Rusiji vraćeno pravo glasa oduzeto nakon pripajanja Krima 2014. godine.

 

Šefovi diplomatija 47 članica Savjeta Evrope velikom većinom su glasali za deklaraciju u kojoj se navodi da svi članovi treba da “imaju pravo učešća” u glavnom organima SE “na jednakoj osnovi”, što znači da je Rusiji pravo glasa vraćeno.

 

Savjet Evrope, sa sjedištem u francuskom Strazburu, suspendovao je Rusiji pravo glasa poslije ruskog pripajanja Krima 2014. godine, što je čin koji Ukrajina i gotovo cijeli svijet smatraju nelegalnim. Rusija, članica SE od 1996, tada je prestala da plaća članarinu.

 

Visoki ruski zvaničnici su prijetili istupanjem iz SE. To bi značilo da bi ruski građani izgubili pristup Evropskom sudu za ljudska prava, važnom oruđu za one koji nemaju vjere u ruske sudove.

 

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je pozdravio današnju odluku SE i naveo da će se Rusija nadalje pridržavati svojih obaveza. On je rekao da Rusija cijeni “pozitivni doprinos” Savjeta Evrope u rješavanju humanitarnih pitanja, kao i u poboljšanju ruskog pravosuđa. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je novinarima rekao da je Rusija voljna da sarađuje sa SE dogod ima “jednak glas” u mehanizmima donošenja odluka.

 

Današnje glasanje bi moglo biti prvi veći korak SE ka ukidanju ograničenja i sankcija nametnutih Rusiji poslije pripajanja Krima i podrške pobunjenicima na istoku Ukrajine. Takođe, potez može biti gledan i kao znak sve jasnijeg shvatanja u Evropi, a posebno Francuskoj i Njemačkoj, da je približavanje Rusiji možda bolji način za rješavanje krize u Ukrajini i drugih problema.

 

Ukrajinski ministar spoljnih poslova je neočekivano otkazao učešće na sastanku u Finskoj, očekujući ishod povoljan po Rusiju.

 

Ukrajinski ambasador pri SE Dmitro Kuleba je na Twitteru naveo da su Ukrajina i još pet zemalja glasale protiv prijedloga koji je opisao kao rezultat “cinične diplomatije” da bi se spasao “dugoročni partner”. Francuska, koja danas preuzima rotirajuće predsjedavanje Savjetom Evrope, i Njemačka bile su glasne u izražavanju potrebe da se Rusija vrati u sistem zarad dobrobiti miliona običnih Rusa.

 

Njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas, koji će kasnije danas razgovarati s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom, rekao je prije sastanka da “nije u interesu” da se Rusija isključuje.

 

“Rusija pripada Savjetu Evrope, sa svim pravima i obavezama koji uz to idu”, rekao je Mas i dodao da se nada da će na ministarskom sastanku moći da se učini “odlučan korak naprijed”.

 

Francuski predsjednik Emanuel Makron je ranije ovog mjeseca rekao predsjedniku SE da “Savjetu Evrope treba Rusija kao što Rusiji i Rusima treba Savjet Evrope, što znači da se poštuju njihova prava kao države članice, ali i da Rusija ispunjava svoje obaveze prema instituciji”.

 

Istupanje Rusije iz Savjeta Evrope bi značilo da Rusi neće moći da se pojave pred Evropskim sudom za ljudska prava kao posljednjom instancom žalbe na odluke ruskih sudova.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *