U padu turskog aviona 37 mrtvih (VIDEO)

Svijet

Najmanje 37 osoba poginulo je danas u padu transportnog aviona turske kompanije u naseljeno podučuje nedaleko od glavnog grada Kirgizije Biškeka, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije.

Avion tipa Boing 747 pao je nedaleko od aerodroma Manas, južno od kirgistanske prestonice Biškek, usmrtivši stanovnike naseljenog područja kao i one koji su se nalazili u avionu, prenosi AP.

Najmanje četiri pilota poginula su pri padu aviona, dodaje Ministarstvo za vanredne situacije ističući da telo jednog pilota tek treba da bude pronađeno. Većina stradalih, među kojima šestoro dece, stanovnici su sela na koje se srušio avion.

Prema navodima tog ministarstva, oko 43 kuća je oštećeno pri padu aviona.

S druge strane, zamenik premijera Kirgistana Mukhametkali Abulgazijev rekao je da je više od hiljadu spasilaca na licu mesta u naseljenom području, u kojem je 15 kuća uništeno.

Jedan od svedoka, koji nije želeo da bude imenovan, rekao je za AFP da su u padu aviona poginule čitave porodice, uključujući decu.

Pad aviona izazvala je greška pilota, saopštili su zvaničnici te zemlje pozivajući se na preliminarne informacije.

“Prema preliminarnim informacijama, avion se srušio zbog greške pilota”, rekao je zamenik premijera Muhametkali Abulgazijev na briingu, koji je emitovan na državnom televiziji, a preneo AFP.

Turski mediji navode da je avion pripadao transportnoj kompaniji, čije je sedište u Istanbulu, kao i da je poleteo iz Hong Konga.

Kirgistanski zvaničnici prvobitno su rekli da je u pitanju avion kompanije “Turkiš Erlajns”, ali je turska kompanija “ACT Erlajns” saopštila da je letilica njihova, prenosi Rojters.

Uprava aerodroma saopštila je da je avion trebalo da stane na aerodromu u Manasu na putu iz Hong Konga ka Istanbulu, a da se srušio kada je pokušao da sleti pri slaboj vidljivosti.

Šef turske diplometije Mevlut Čavušoglu izrazio je danas saučešće svom kolegi iz Kirgistana Erlana Abdildaeva, saopštilo je tursko Ministarstvo spoljnih poslova.

Na fotografijama sa lica mesta vidi se prednji deo aviona zabijen u jednu kuću od cigle.

{youtube}WOrnaiIKM88{/youtube}

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *