Dobitnik Pulicerove nagrade propustio ceremoniju zbog vize za SAD

Svijet

Asošiejted preš izrazio je danas razočaranje zato što njegov reporter iz Jemena Maad al Zikri nije mogao da prisustvuje ceremoniji na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, na kojoj je trebalo da mu bude uručena Pulicerova nagrada jer mu nije odobrena američka viza.

 

Al Zikri, Megi Majkl i Nariman el Mofti nagrađeni su Pulicerovom nagradom za izvještavanje iz Jemena. Egipatski državljani, Majkl i El Mofti prisustvovali su ceremoniji jer su imali vizu.

 

S obzirom na to da u Jemenu ne postoji ambasada SAD, državljanin te zemlje Al Zikri podneo je zahtev za vizu u Kairu. Bio je ranije ovog mjeseca na razgovoru, ali odgovor nije dobio.

 

“Jako smo razočarani što Maad nije dobio američku vizu na vreme i što nije prisustvovao ceremoniji. On je bio ključni deo tima koji je dobio nagradu za međunarodno izvještavanje. Njegovi izvještaji i video snimci iz Jemena bili su od suštinskog značaja”, rekla je izvršna urednica AP Sali Bazbi.

 

Nagrađeni rad svjedoči o gladi, mučenju koje sprovode obje zaraćene strane, korupciji i pogibijima u napadima američkih dronova protiv islamskih militanata.

 

Al Zikri je već podnosio zahtjev za američku vizu kada je trebalo da prisustvuje ceremonij dodele nagrada u Atini, u Džordžiji, kada je trebalo da primi Mekgilovu medalju za novinarsku hrabrost.

 

Tada mu je zahtjev za vizu odbijen.

 

Tokom dodjele Pulicerovih nagrada u utorak, El Mofti se povezao sa Al Zikrijem preko interneta, tako da je on mogao da sluša ceremoniju i vidi publiku.

 

El Mofti je držala telefon na kojem se videlo Al Zikrijevo lice, a zatim su ona, Majkl i urednik Li Kit izašli na binu da prime nagradu.

 

Al Zikri je na blogu napisao da je to za njega bili divno iznenađenje i da se osjećao kao da je prisutan na ceremoniji.

 

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *