Njemačkoj treba 60.000 profesionalih vozača kamiona

Svijet

Njemačkoj nedostaju desetine hiljada vozača kamiona toliko da bi uskoro police u supermarketima mogle da osvanu prazne, prenijela je vijest televizijska kuća ZDF.

Prema podacima Saveza za špediciju i logistiku (DSLV), njemačkim špedicijskim firmama nedostaje između 45 i 60 hiljada vozača, a njihov portparol upozorava da se ta branša zbog nedostatka radne snage “nalazi pred kolapsom”.

 

Posao vozača kamiona postao je neatraktivan zbog niskih plata i loših radnih uslova, što predstavnici špedicija sada obećavaju da poprave, a sada žele da privuku i žene. Trenutno je tek 1,7 odsto žena među svim kamiondžijama.

 

Situacija proteklih godina je takva da godišnje u Njemačkoj u penzije odlazi oko 30.000 vozača kamiona, dok se zapošljava tek oko 15.000 novih, upola manje. Prema studiji Svjetske banke, Njemačkoj će 2030. nedostajati 150.000 vozača kamiona.
Nadležni obećavaju da će značajno poboljšati uslove rada i plate vozača kamiona.

 

– Moramo to zanimanje hitno da učinimo atraktivnijim – rekao je Dirk Engelhardt, član uprave njemačkog Saveza transporta robe (BGL).

 

Navode kako će ubuduće vozači imati mnogo bolje opremljene kabine u kamionu, kao i toalete, da će svi dobijati tople obroke i da će moći da koriste više sanitarnih čvorova na svom putu.

 

(Index.hr)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *