NOVA PLIŠANA REVOLUCIJA
Česi na ulici traže ostavku korumpiranog premijera

Društvo Svijet

Više od stotinu hiljada Čeha protestovali su sinoć u Pragu tražeći ostavku premijera Andreja Babiša zbog navodnog sukoba interesa koji uključuje njegovu bivšu poslovnu imperiju i istragu o desetogodišnjoj subvenciji EU.

 

Organizatori protesta naveli su da je u njima učestvovalo oko 120.000 građana koji su se okupili na centralnom praškom trgu, što se smatra najvećim protestom od “plišane revolucije” 1989. godine, kojom je okončana era komunizma, prenosi Rojters.

 

Protesti protiv Babiša održavaju se od kraja aprila i od tada su postali sve masovniji, a počeli su nakon što je češka policija završila istragu o tome da li je on primio subvenciju od dva miliona evra od EU za farmu i kongresni centar i preporučila da treba da mu se sudi.

 

Učesnici protesta strahuju da bi nedavno imenovana ministarka pravde Marija Benešova mogla da se umiješa u ovaj slučaj.

 

 

“Nećemo se ponašati kao da je normalno da premijer ostaje na funkciji. U takvom sukobu interesa, njegovi lični problemi štete državi. Tražimo ostavku Andreja Babiša”, poručio je organizator protesta Mikulas Minar.

 

Učesnici protesta nosili su zastave EU i transparente na kolima je pisalo “Dosta nam je”, “Ne želimo Babištan”.

 

Babiš je drugi najbogatiji Čeh, čije se bogatstvo procenjuje na 3,7 milijardi dolara.

 

Česi

 

On se sa liderima zapadnoevropskih zemalja sukobio zbog svoje čvrste anti-imigracione politike, koja je blaža nego politika lidera Poljske ili mađarske.

 

Na izborima 2017. godine, njegova ANO stranka osvojila je 1,5 miliona glasova, a ta stranka je i dalje najpopularnija u Češkoj, uprkos padu popularnosti od čak 28 odsto.

 

Babiš je negirao navode o sukobu interesa.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *