Njemačka odbacila zahtjev Grčke za ratnu odštetu

Svijet

Njemačka je danas odbacila novi zahtjev Grčke za nekoliko stotina milijardi evra odštete za Prvi i Drugi svjetski rat i insistira na tome da je ovo pitanje pravno rješeno prije više decenija.

 

Portparol njemačkog Ministarstva spoljnih poslova Rajner Brul smatra da je, iako Njemačka priznaje svoju moralnu odgovornost i traži “dijalog sa Grčkom”, pitanje odštete zatvoreno.

 

“Poslije više od 70 godina nakon rata i duže od 25 godina od ponovnog ujedinjenja Njemačke, pitanje odštete je pravno i politički riješeno”, naglasio je Brul.

 

Grčki parlament je prošle godine utvrdio da Njemačka duguje Grčkoj najmanje 270 milijardi evra za Prvi svjetski rat i pljačke, zločine i prisilne pozajmice nacističkom režimu u Drugom svjetskom ratu.

 

Osim toga, prema procjenama grčke državne računovodstvene službe, privatne tužbe za žrtve rata i osobe sa invaliditetom mogle bi dostići 107 milijardi evra.

 

Njemačka se u više navrata izvinila Grčkoj za zločine, ali insistira, kada je riječ o isplatama, da je ovo pitanje okončano 1960. godine dogovorom sa nekoliko evropskih država.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *