Izmjene vizne politike EU poboljšaće uslove za putovanja

Svijet

Evropska unija donijela je izmjene Zakona o vizama kojima će poboljšati uslove za legalna putovanja i ojačati borbu protiv nezakonitih migracija, navode u Savjetu EU.

 

EU ministri pravde i unutrašnjih poslova na sastanku u Luksemburgu potvrdili su nova pravila koja će putnicima iz zemlja za koje važi vizni režim omogućiti brže i jasnije procedure.

 

Izmjene podrazumijevanju podnošenja zahtjeva za vizu u periodu od 6 mjeseci do 15 dana prije putovanja, elektronsko ispunjavanje i potpisivanje obrazaca za prijavu i postepeno produžavnje perioda važenja vize sa više ulazaka za redovne putnike od jedne do pet godina.

 

Novom uredbom povećava se i taksa za obradu podataka koja će sada iznositi 80 evra, a njena visina će se revidirati svake treće godine.

 

U Savjetu EU navode da će se donijetom uredbom poboljšati saradnja sa trećim zemljama u pogledu remisije nelegalnih migranata i to kroz novi mehanizam.

 

Komisija će u okviru tog mehanizma redovno procjenjivati saradnju sa trećim zemljama u pogledu ponovnog prihvata.

 

U slučaju da zemlja ne sarađuje, Komisija će Savjetu predložiti da donese odluku o primjeni mjera ograničavanja u pogledu procedura obrade zahtjeva, ali i u pogledu visne taksi za vize.

 

S druge strane, ako zemlja sarađuje u pogledu ponovnog prihvata, Komisija može predložiti da Savjet donese odluku kojom se ili smanjuju vizne takse, skraćuje vremena potrebno za odlučivanje o zahtjevima za vizu ili povećava period trajanja viza za više ulazaka.

 

Iz regiona Zapadnog Balkana vizni režim jedno je zadržan za građane koji u EU dolaze sa pasošima Kosova.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *