Merkel i Haradinaj o stabilnosti na Balkanu

Svijet

Njemačka kancelarka Angela Merkel i kosovski premijer Ramuš Haradinaj istakli su danas da je pravno obavezujući sporazum o potpunoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine od ključnog značaja za stabilnost u regionu.

 

Merkelova je danas u Berlinu primila Haradinaja s kojima je, kako je saopšteno iz njenog kabineta, razgovarala o bilateralnim odnosima, spoljnopolitičkim pitanjima, kao i o odnosu Beograda i Prištine.

 

“Pravno obavezujući sporazum je od ključnog značaja za put dve države u Evropu”, kaže se u saopštenju.

 

“O taksama smo razgovarali u kontekstu dijaloga, ali nije traženo njihovo ukidanje. Takse neće biti ukinute”, izjavio je kosovski premijer Ramuš Haradinaj u Berlinu nakon sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

 

Haradinaj je zahvalio kancelarki Merkel na podršci koju je Nemačka dala Kosovu u svim oblastima.

 

“Građani Kosova i Vlada će uvek biti zahvalni Nemačkoj, nemačkoj kancelariji Angeli Merkel i nemačkom narodu za pomoć i podršku koju je pružilo Kosovu izgradnji i ekonomskom razvoju zemlje, kao i u obrazovanju, zdravstvu, ekonomiji, vojnom aspektu, redu i zakonu”, rekao je Haradinaj, saopšteno je iz Vlade Kosova.

 

Naglašavajući zajedničke zapadne vrednosti koje kosovski narod deli sa nemačkim narodom, Haradinaj je rekao da odluka Nemačke da kaže da liberalizaciji viznog režima za građane Kosova govori o civilizacijskim i demokratskim vrednostima jedne države.

 

“Berlinski proces je jedan od najvažnijih procesa za zemlje Zapadnog Balkana, a Kosovo doprinosi poboljšanju dobrosusedskih odnosa i produbljivanju saradnje sa zemljama regiona”, rekao je Haradinaj.

 

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da će Nemačka nastaviti da podržava Kosovo na njegovom evroatlantskom putu, jačanju međunarodnog subjektiviteta, kao i mogućnosti produbljivanja saradnje između dve zemlje u svim oblastima od zajedničkog interesa.

 

Haradinaj se u Berlinu sastao sa Parlamentarnom grupom za Jugoistočnu Evropu Bundestaga.

 

“Sa nemačkim poslanicima razgovarali smo o dešavanjima na Kosovu i u regionu, o uskoj saradnji Kosova i Nemačke i o procesu dijaloga sa Srbijom”, napisao je Haradinaj na Fejsbuku, dodajući da je “istakao svoj stav da je Kosovo za dijalog, u cilju postizanja sveobuhvatnog sporazuma koji bi rezultovao priznanje u sklopu postojećih granica”, naveo je Haradinaj.

 

“Naglasio sam i da su građani Kosova jedini na Zapadnom Balkanu koji ne uživaju slobodu kretanja, zbog viznog režima, i da očekuju od Nemačke da ovom procesu da pozitivan epilog”, dodao je on.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *