Putin naredio smjenu dvojice generala policije zbog slučaja “Golunov”

Svijet

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je naredbu za smjenu dvojice generala policije zbog slučaja koji je vođen protiv novinara Ivana Golunova.

 

U odredbi se navodi da će smijenjeni biti šef Okružne policije u Zapadnom administrativnom okrugu general-major Andrej Pučkov, koji je pokrenuo istragu protiv Golunova, kao i šef Odjeljenja za kontrolu narkotika u moskovskoj policiji general-major Jurij Devijatkin.

 

Ruski ministar unutrašnjih poslova Vladimir Kolokolcev zatražio je ranije od Putina da smijeni dvojicu generala, nakon što je novinar juče oslobođen optužbi zbog nedostatka dokaza, pošto je ranije uhapšen zbog navodnog posjedovanja droge.

 

Ruska istražna komisija tek treba da utvrdi zakonitost postupaka policijskih službenika tokom privođenja Golunova, a dvojica generala su za sada suspendovani, javio je TASS.

 

Golunov je 6. juna uhapšen u centru Moskve i priveden u policijsku stanicu zbog navodnog protivzakonitog posjedovanja, proizvodnje, prodavanja i trensportovanja droge.

 

Policija je saopštila da je Golunov kod sebe imao četiri grama sintetičke droge mefedron, dok je tokom pretresa stana koji iznajmljuje pronađeno pet grama kokaina, nakon čega mu je određen kućni pritvor.

 

Advokat Golunova Dmitrij Džulaj tvrdio je da je droga podmetnuta njegovom klijenta.

 

Policija je privela više od 200 ljudi na protestu u Moskvi na kojem je juče upućen poziv za kažnjavanje policajaca umiješanih u navodno podmetanje dokaza protiv Golunova, nakon što su odbačene optužbe protiv novinara.

 

Pristalice Golunova smatraju da mu je taj slučaj “namješten” zbog njegovog izvještavanja.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *