Putin spreman na razgovor sa Trampom

Svijet

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je spreman da razgovara sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom, ukoliko to želi, ali da bi Trampova predsjednička kampanja mogla da zakomplikuje odnose Moskve i Vašingtona.

 

On je tokom godišnjeg televizijskog programa “Direktna linija sa Vladimirom Putinom” rekao da je dijalog uvijek potreban.

 

“Naravno, ukoliko američka strana pokaže zainteresovanost, mi smo spremni za dijalog”, istakao je Putin.

 

Putin je naglasio da bi predizborna kampanja američkog predsjednika mogla da zakomplikuje situaciju, jer su svi svjesni onoga što se dešava u unutrašnjoj politici SAD i da postoji veliki broj ograničavajućih faktora, čak i ako Tramp želi da razgovara sa Rusijom.

 

Ruski predsjednik rekao je da Rusija i SAD imaju o mnogo čemu da razgovaraju, uključujući stratešku nuklearnu stabilnost, nakon što su obje strane saopštile da će prestati da se pridržavaju Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa, koji je potpisan 1987. godine.

 

Tramp je ranije izjavio da očekuje da će se sastati sa Putinom sljedeće sedmice tokom samita Grupe 20, koji se održava u Osaki, iako ruska strana tvrdi da do sada nije dobila zvaničan poziv na takve razgovore.

 

Putin kaže da bi razgovori, ukoliko se održe, mogli da pomognu da se ponovo uspostave normalni odnosi Rusije i SAD, uključujući na polju ekonomije.

 

Ruski lider dodao je da želi da Moskva i Vašington razgovaraju i o sajber bezbjednosti.

 

Odnosi SAD i Rusije i dalje su zategnuti zbog svih pitanja koja se tiču Sirije, Ukrajine i Venecuele, kao i zbog optužbi da se Moskva miješala u američke izbore 2016. godine, što je ruska strana u u više navrata negirala.

 

Putin je ranije ovog mjeseca izjavio da se odnosi Rusije i SAD sve više pogoršavaju.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *