U Evropu stiže vreli talas iz Afrike

Svijet

Prema prognozama meteo stručnjaka koji se bave praćenjem promjena u atmosferi, u nastupajućem periodu pojedini gradovi u Evropi će doslovno ključati od vreline, pošto će živa u termometrima u pojedinim mjestima pokazivati čak 40 stepeni Celzijusa!

 

Počevši od ponedjeljka, tokom čitave sljedeće nedjelje, sve do vikenda, toplotni talas koji dolazi iz sjeverozapadne Afrike, pogodiće većinu zapadnih evropskih prestonica, a maksimalna dnevna temperatura će se kretati oko 40 stepeni Celzijusa. Razlog tome je evolucija uzroka u trendu koji ide prema omega bloku koji se razvija preko Evrope u toku sljedeće nedjelje sa dva gornja nivoa, jedan će pratiti države na obali Sjevernog okeana, dok će se drugi kretati jugoistočnom Evropom.

 

Predviđene temperature će prema riječima stručnjaka, biti više za 12 – 16 stepeni iznad normale za ovaj period juna. Kako je navedeno, temperatura će dostići svoj dnevni maksimum u popodnevnim satima.

 

Đorđe Đurić, meteorolog iz Srbije, objasnio je kako će se toplotni talas širiti Evropom, kao i koji će gradovi biti najviše pogođeni veoma visokim temperaturama za ovaj dio godine.

 

– Toplotni talas sa sjeverozapadne Afrike premještaće se preko Španije i Portugala i zahvatiće veći dio zapadne i centralne Evrope. Donijeće temperature koje su više za desetak stepeni Celzijusa od prosječnih, zbog čega će u mnogim dijelovima Francuske i Njemačke biti preko 35 stepeni Celzijusa, a ponegdje čak i 40 – rekao je on, dodavši da ovakve pojave nisu neuobičajene za kopneni dio pojedinih dijelova Evrope, kao i da će temperaturni rast osjetiti i žitelji Korzike, kao i oni u južnim i zapadnim dijelovima Italije.

 

Na udaru jakog toplotnog talasa biće Španija, Portugal, Njemačka, Francuska, kao i zemlje Beneluksa.

 

Što se tiče omiljenih destinacija Srba za ljetovanje, Grčke, Crne Gore, Turske i Hrvatske, kaže da će temperatura biti u prosjeku za ovo doba godine.

 

Blic

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *