Bolton: SAD želi da razgovara sa Iranom

Svijet

Vašington i dalje želi da razgovara sa Teheranom, izjavio je američki savjetnik za državnu bezbjednost Džon Bolton, dan nakon što su SAD pooštrile sankcije iranskim zvaničnicima.

 

On je u Jerusalimu, na početku sastanka sa ruskim i izraelskim kolegama o Iranu i Siriji, rekao da predsjednik SAD Donald Tramp i dalje “drži otvorena vrata za stvarne pregovore o potpunom i provjerljivom eliminisanju iranskog nuklearnog programa”, kao i sistema isporuke balističkih projektila, prekidu pružanja podrške međunarodnom terorizmu.

 

– Sve što Iran treba da učini jeste da uđe – istakao je Bolton.

 

Predsjednik SAD Donald Tramp juče je uveo nove sankcije iranskim zvaničnicima, uključujući vrhovnog vjerskog vođu u Iranu ajatolaha Alija Hameneija, čime je povećao pritisak na Iran nakon što je iranska vojska ranije oborila američku bespilotnu letjelicu.

 

Ambasador Irana u UN Madžid Taht Ravanči napomenuo je da Teheran neće pristati na razgovore sa SAD dok je pod prijetnjom sankcijama.

 

Iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif izjavio je da političari koji su bliski Trampu “mrze diplomatiju i da su žedni rata”.

 

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi rekao je ranije danas da su sankcije koje su SAD uvele Hameneiju i drugim visokorangiranim iranskim zvaničnicima trajno zatvorile put diplomatiji između Teherana i Vašingtona.

 

SAD su u maju prošle godine istupile iz sporazuma koji je ograničavao nuklearni program Irana.

 

Teheran je negirao da pokušava da pravi nuklearno oružje.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *