Tri osobe umrle u Francuskoj od “hladnog šoka”

Svijet

Saharski talas vreline koji je pogodio djelove Evrope početkom nedjelje, odnio je prve žrtve. Tri osobe umrle su u Francuskoj od hladnog šoka nakon što su sa vrelih plaža uronili u hladnu morsku vodu.

 

Sve tri žrtve su starije osobe. Jedan 70-godišnji muškarac umro je na Marseilan plaži u blizini Monpeljea dan nakon što je toplotni talas zahvatio Francusku, a juče su u istom regionu stradali 62-godišnja žena i 75-godišnji muškarac.

 

Hladni šok (hydrocution) javlja se kada je ljudsko tijelo izloženo naglom padu temperature. To se obično dešava kada neko propadne kroz led u veoma hladnu vodu, ali se može dogoditi i kada neka osoba sa veoma vrelog mjesta (kao što je plaža) ode direktno u hladnu vodu kao što je more.

 

Hladni šok uzrokuje brzo (gotovo trenutno) grčenje i skupljanje krvnih sudova, što stvara veliki pritisak na srce. Obično nije fatalno, ali može da bude, posebno kod osoba koje već imaju neko srčano oboljenje. Ljekari zato savjetuju da se tokom izuzetno toplih dana polako ulazi u vodu (nekoliko ulazaka u vodu sa nekoliko minuta pauze između), da tijelo ne bi doživjelo šok.

 

Francuskoj topli dani tek predstoje, upozoravaju meteorolozi. Vreli talas trajaće do kraja nedjelje, pa se stanovnici i turisti pozivaju na dodatni oprez, s obzirom da se očekuju temperature i do 45 stepeni. Ukoliko zaista živa u termometru stigne do te brojke, to će biti rekordna temperatura za jun. Trenutna rekordna temperatura za jun iznosi 41,5 stepeni zabilježenih u blizini Narbona na jugu Francuske u junu 2003. godine.

 

Vlasti francuske prestonice pripremile su posebne mjere za vanredne temperature koje se očekuju. U opštinskim zgradama postavljene su specijalne “hladne sobe”, otvoreni su bazeni za noćno kupanje i postavljene dodatne česme za piće po gradu.

 

An Idalgo, gradonačelnica Pariza, potvrdila je da je osam bazena otvoreno poslije 22 sata, kao i da će kupanje tokom vrelog talasa biti dozvoljeno u kanalu La Vilet. Takođe, gradske vlasti će dijeliti pijaću vodu beskućnicima, a tokom nedjelje bi trebalo da se otvore još tri privremena bazena u gusto naseljenim četvrtima glavnog grada.

 

Nije samo Francuska na udaru. Meteorolozi očekuju da će se temperature približiti junskim rekordima i najvjerovatnije ih preći u Austriji, Belgiji, Češkoj, Danskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Luksemburgu, Holandiji i Švajcarskoj, dok će u nekim zemljama vjerovatno doći do postavljanja rekorda najviše zabilježenih temperatura ikada.

 

Stručnjaci upozoravaju da su rani toplotni talasi opasni, jer organizam čovjeka nije imao vremena da se prilagodi ljetnjim uslovima, piše Blic.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *