Turska danas dobija ruski S-400?

Svijet

Ruski sistem protivvazdušne odbrane “S-400” mogao bi danas da bude dostavljen Turskoj, piše turski list “Haberturk”.

 

Prema pisanju turskog lista, sistem je sinoć utovaren u dva teretna aviona, za koje se očekuje da će danas krenuti ka Turskoj iz avio-baze blizu ruskog grada Tver.

 

Pozivajući se na neimenovane izvore, televizija “Haberturk” ranije je javila da je moguće da utovar ruskog sistema počne 7. jula, a da će devet ruskih tehničkih stručnjaka danas stići u Tursku, kako bi pomogli oko njegovog razmještanja.

 

Televizija je naglasila da će Ankari prvobitno biti isporučen samo jedan sistem, prenio je TASS.

 

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan izjavio je ranije da je započeto utovaranje sistema u avione, kako bi bio isporučen Ankari, ali nije naveo tačan datum isporuke.

 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov juče je saopštio da se isporuka ruskih sistema Turskoj odvija prema potpisanom ugovoru.

 

Vijest o isporuci ruskih sistema Ankari prvi put se pojavila u novembru 2016. godine, a direktor ruske državne korporacije “Rostek” Sergej Čemezov izjavio je godinu dana kasnije da je vrijednost ugovora 2,5 milijarde dolara.

 

SAD konstantno pokušavaju da spriječe Tursku u namjeri da kupi “S-400”, a zaprijetile su da će zbog toga isključiti Ankaru iz programa aviona “F-35”.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *