Britanski ambasador u SAD podnio ostavku zbog Trampa

Svijet

Britanski ambasador u Vašingtonu podnio je danas ostavku nakon što ga je američki predsjednik Donald Tramp nazvao “glupim” i “pompeznom budalom”.

 

Tramp je britanskog ambasadora Kima Deroka izvrijeđao nakon što je procurilo da je ambasador američku administraciju označio kao nesposobnu, prenijela je agencija Reuters.

 

“Od curenja zvaničnih dokumenata iz ove ambasade bilo je dosta spekulacija oko moje funkcije i mog ostanka kao ambasadora”, naveo je Kim Derok u pismu ostavke.

 

On je poručio da ovim činom želi da stavi tačku na te spekulacije.

 

“Trenutna situacija je takva da mi je nemoguće da nastavim da obavljam funkciju onako kako bih želio”, naveo je.

 

Diplomatske depeše koje su ranije procurile u javnost otkrile su da je britanski ambasador u SAD rekao da je administracija predsednika Donalda Trampa nesposobna i disfunkcionalna i da je mala verovatnoća da će se poboljšati.

 

Dokumenta sadrže veoma kritične komentare ambasadora Deroka o trenutnom stanju Trampove administracije i pružaju rijedak uvid u to kako neki visoki britanski diplomata gleda na vladu najbližeg saveznika svoje zemlje.

 

“Ne verujemo baš da će ova administracija postati suštinski normalnija, manje disfunkcionalna, manje nepredvidiva, manje podijeljena, manje diplomatski nespretna i nesposobna”, napisao je Derok u jednom oddokumenata koji se odnose na period od 2017. do danas.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *