El Čapa čeka najstroži američki zatvor

Svijet

Koliko god godina zatvora dobije, a svi očekuju doživotnu kaznu, ozloglašeni narko-bos Hoakin Guzman (62), zvani El Čapo, služiće je u najgorem, odnosno najzatvorenijem američkom zatvoru “ADH Florens”.

 

Guzman je u februaru ove godine već proglašen krivim, a sada će mu samo biti precizirana kazna za šverc stotina tona razne droge, ubistva, korupciju, otmice…

 

Guzman je karijeru započeo radeći na poljima marihuane u kolumbijskoj državi Sinaloa, a sada će ostatak života provesti u zatvoru poznatom kao novi Alkatraz – saveznom zatvoru sa najstrožim mjerama bezbjednosti u Florensu u saveznoj američkoj državi Kolorado.

 

U tom zatvoru, kako navode američki mediji, kaznu služe “najgore od najgorih osoba u zatvorskom sistemu”, uključujući najnasilnije zatvorenike i osuđene teroriste.

 

Više od 400 zatvorenika provode do 23 sata dnevno potpuno sami u betonskim, zvučno izolovanim ćelijama veličine dva puta tri i po metra.

 

Sa Guzmanom u ovom zatvoru biće i briljantni matematičar i finansijski anarhista Ted Kačinski, zatim domaći terorista Teri Nikols koji je 1995. digao u vazduh kancelarijski kompleks saveznih službi u središtu Oklahoma Sitija, pri čemu je poginulo 168 ljudi, a 800 povrijeđeno.

 

Tu je i Ričard Rid, britanski terorista i sljedbenik “Al kaide”, poznat kao “bombaš sa cipelama”. On je osuđen na doživotni zatvor zbog pokušaja da 2001. digne u vazduh avion na prekoatlantskom letu i to eksplozivom skrivenim u – cipelama.

 

U ovom zatvoru je i DŽohar Carnajev, islamski terorista koji je 2013. izveo napade na učesnike “Bostonskog maratona”. On u tom zatvoru iščekuje izvršenje smrtne kazne.

 

Jedan od bivših upravnika zatvora rekao je za Si-En-En da je služenje kazne u tom zatvoru mnogo gore od smrti.

 

Inače, prošle sedmice tužioci su od američkog saveznog sudije Brajana Kogana zatražili da El Čapu doda i “simboličkih” 30 godina zatvora zbog upotrebe vatrenog oružja u svom “poslovanju”, opisujući ga kao “krvožednog i okrutnog”.

 

Takođe, oni traže da Guzman preda 12,7 milijardi dolara što je, kako tvrde, “vrlo skromna” procjena prihoda koje je njegov kartel zaradio od prodaje narkotika u SAD.

 

Za sada, američke vlasti nisu uspjele da vrate ni centa od te svote.

 

Hoakin Guzman – “Kratki” ili El Čapo smatra se najmoćnijim kraljem narkotika od vremena kolumbijskog narko-bosa Pabla Eskobara, a kartel “Sinalou” vodio je zajedno sa Ismaelom Zambadom – El Majom, od 1989. do 2014. godine.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *