Pompeo: Iranski režim ima dugu istoriju laganja

Svijet

Američki državni sekretar Majk Pompeo odbacio je danas saopštenje Irana da je uhapsio 17 špijuna koji su radili za Američku obaveštajnu agenciju (CIA) i osudio neke na smrtnu kaznu.

 

“Iranski režim ima dugu istoriju laganja”, rekao je Pompeo u intervjuu Foks Njuzu, preneo je Rojters.

 

Iranska državna televizija objavila je ranije danas fotografije nekih od 17 špijuna koji su radili za CIA.

 

U saopštenju pročitanom na državnoj televiziji, iransko Ministarstvo za obavještajne poslove je navelo da su oni hapšeni u periodu od godinu dana, do marta 2019. godine.

 

Neki od njih su osuđeni na smrtnu kaznu, saopštila je iranska državna televizija, prenio je Rojters.

 

Hapšenja su se dogodila tokom proteklih mjeseci, a uhapšeni su radili na “osjetljivim mjestima” u vojnim i nuklearnim objektima, izjavio je iranski obavještajac na konferenciji za novinare u Teheranu, preneo je AP.

 

On nije rekao koliko ih je dobilo smrtnu kaznu, niti kada su kazne izrečene.

 

Iranski zvaničnik nije rekao svoje ime, ali je identifikovan kao direktor Odjeljenja za borbu protiv špijunaže iranskog Ministarstva za obavještajne poslove.

 

Takav postupak je veoma neuobičajen u Iranu, jer se zvaničnici obično identifikuju na konferencijama za štampu, navela je američka novinska agencija, koja napominje da se predstavnici obavještajnih službi rijetko pojavljuju pred medijima.

 

Saopštenje o hapšenjima dolazi u trenutku kada je nuklearni sporazum Irana sa svjetskim silama pod znakom pitanja i povećanih napetosti u regionu Persijskog zaliva.

 

Kriza je proizašla iz odluke predsjednika SAD Donalda Trampa da prošle godine povuče Sjedinjene Američke Države iz sporazuma sa Iranom i pooštri sankcije toj zemlji.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *